Bitcoin za početnike

Podjeli

Definicija: Što je Bitcoin?

Bitcoin je decentralizirana digitalna gotovina koja eliminira potrebu za posrednicima poput banaka i vlada, koristeći interaktivnu računalnu mrežu za potvrdu kupovine izravno među korisnicima.

Novac Države (poput hrvatskih kuna na vašem bankovnom računu) podupire i regulira vlada koja ga izdaje. Bitcoin se, s druge strane, pokreće kombinacijom peer-to-peer tehnologije – mreže pojedinaca, poput volonterskih urednika koji kreiraju Wikipediju – i softverske kriptografije, znanosti slanja tajnih informacija koje mogu čitati samo pošiljatelj i primatelj. To stvara valutu popraćenu šifrom, a ne stavkama fizičke vrijednosti, poput zlata ili srebra, ili povjerenjem u središnje vlasti poput američkog dolara ili japanskog jena.

Povijest Bitcoina

Bitcoin je pokrenut 2009. godine i smatra se prvom kriptovalutom. O konceptu tehnologije blockchain raspravljalo se u akademskim radovima desetljećima, ali u radu pod nazivom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” pomogao je u realizaciji kriptovalute.

“Ono što je potrebno jest elektronički platni sustav temeljen na kriptografskom dokazu umjesto povjerenja, kojim se svim dvjema voljnim stranama omogućava izravno uzajamno poslovanje bez potrebe za pouzdanom trećom stranom”, napisao je Satoshi Nakamoto – pseudonim tajanstvenog autora Bitcoin dokumenata – u kojim se uvodi tehnologija otvorenog koda. Bitcoin je mnogo napredovao od tada, sada je prihvaćen kao plaćanje od strane tvrtki kao što su PayPal, Microsoft i mnogi drugi.

Cijena jednog bitcoina znatno je porasla. U travnju 2011. cijena je iznosila 1 USD. Do travnja 2021. dosegnula je rekordnu cijenu na promptnom tržištu u iznosu od 65000 USD prije nego što se ponovno smanjila. Krajem rujna bitcoin je trgovao u rasponu od 40000 USD do 45000 USD.

Kako djeluje Bitcoin?

Svaki bitcoin (trgovački simbol “BTC”, “iako se koristi i “XBT”) jest računalna datoteka pohranjena u digitalnom novčaniku na računalu ili pametnom telefonu. Da bi razumjeli kako kriptovaluta funkcionira, probajte razumjeti sljedeći opis:

Blockchain: Bitcoin se pokreće otvorenim kodom poznatim kao blockchain, koji stvara zajedničku javnu knjigu prometa. Svaka transakcija je “blok” koji je “vezan” za kod i stvara trajni zapis svake transakcije. Blockchain tehnologija u središtu je više od 10.000 kriptovaluta koje su uslijedile nakon nastanka Bitcoina.

Privatni i javni ključevi: Novčanik Bitcoina sadrži javni ključ i privatni ključ koji zajedno rade kako bi omogućili vlasniku da inicira i digitalno potpiše transakcije, pružajući dokaz o autorizaciji.

Bitcoin rudari: rudari – ili članovi platforme peer-to-peer – zatim samostalno potvrđuju transakciju računalima velikih brzina, obično u roku od 10 do 20 minuta. Rudari se plaćaju Bitcoinom za svoje napore.

Što je iskapanje Bitcoina?

Bitcoini rudari, poznati i kao “čvorovi”, vlasnici su brzih računala koja neovisno potvrđuju svaku transakciju i dodaju kompletan “blok” transakcija rastućem “lancu” koji ima potpunu, javnu i trajnu evidenciju svake bitcoinske transakcije.

Rudari se plaćaju Bitcoinom kao nagradu za svoje napore, čime se decentralizirana mreža potiče da neovisno provjeri svaku transakciju. Ta neovisna mreža rudara smanjuje i mogućnost bilježenja prijevare ili lažnih informacija, jer većina rudara mora potvrditi autentičnost svakog bloka podataka prije nego što se doda blockchain, u postupku poznatom kao “dokaz o radu”.

Kako Bitcoin dobiva na vrijednosti?

Vrijednost Bitcoina slijedi zakon o ponudi i potražnji i imaju veliku volatilnost.

Osim rudarskog Bitcoina, koji zahtijeva tehničku ekspertizu i ulaganje u računala visokih performansi, većina ljudi kupuje Bitcoine kao oblik valutnih špekulacija – kladeći se da će vrijednost američkog dolara jednog Bitcoina u budućnosti biti veća nego što je danas. Ali to je teško predvidjeti.

Čuvanje Bitcoina: topli novčanici (hot wallet) u odnosu na hladne novčanike (cold wallet)

Bitcoini se mogu pohraniti u dvije vrste digitalnih novčanika:

Topli novčanik: Digitalna valuta pohranjuje se u oblak na pouzdanoj burzi ili davatelju usluga, a pristupa joj se putem računalnog preglednika, radne površine ili aplikacije pametnog telefona.

Hladni novčanik: šifrirani prijenosni uređaj nalik USB-u koji vam omogućuje preuzimanje i nošenje bitcoina.

U osnovi, topli novčanik je povezan s internetom; hladni novčanik nije. Ali potreban ti je topli novčanik za preuzimanje Bitcoina u prijenosni hladni novčanik.

Bitcoin, prednosti

Privatne, sigurne transakcije u svakom trenutku – uz manje potencijalnih naknada. Nakon što posjedujete Bitcoinove, možete ih prenijeti bilo kada, bilo gdje, smanjujući vrijeme i potencijalni trošak bilo koje transakcije. Transakcije ne sadrže osobne podatke kao što su ime ili broj kreditne kartice, čime se uklanja rizik od krađe potrošačkih informacija radi prijevare ili krađe identiteta. (Imajte na umu, ipak, da biste kupili Bitcoinove, općenito ćete prvo morati povezati svoj bankovni račun.)

Potencijal za veliki rast. Neki ulagači koji kupuju i drže valutu klade se kako će nakon sazrijevanja Bitcoina uslijediti veće povjerenje i raširenija uporaba, te će stoga vrijednost Bitcoina rasti.

Sposobnost izbjegavanja tradicionalnih banaka ili državnih posrednika. Nakon financijske krize i velike recesije neki ulagači žele prihvatiti alternativnu, decentraliziranu valutu koja je u osnovi izvan kontrole redovnih banaka, upravljačkih tijela ili drugih trećih strana. (Međutim, da biste Bitcoin kupili, vjerojatno ćete morati povezati bankovni račun.)