Koliko je vrijedna Ethereumova digitalna valuta eter?

Podjeli

Fanovi Ethereuma ushiću kada je riječ o inflaciji koja je tradicionalno bila jedna od glavnih prodajnih točaka za Bitcoinere.

Eter je, kako se zna u staroj digitalnoj valuti Ethereum blockchain-a, uočio da razlika između broja izdanih i uništenih tokena po prvi put postaje negativna u posljednjih sedam dana na agregatima, prema watchtheburn.com blockchain-a. Do pomaka dolazi u trenutku kada eter ove godine nadmašuje Bitcoin u smislu aprecijacije cijena, čak i kada se obje kriptovalute penju na rekordne visine.

Jednotjedni val negativnih izdanja potaknuo je kripto entuzijaste na Twitteru da kažu kako je eter deflacionaran, a sada moguća zaštita od inflacije koju su odavno upozorili dolazi u glavni financijski sustav. Bitcoin se na taj način plasira od svog osnutka jer ima tvrdu gornju granicu opskrbe od 21 milijun kovanica do oko 2140. godine. Ether nema eksplicitno ograničenje ponude.
Međutim, nisu svi toliko sigurni da negativno izdavanje mijenja tradicionalne teze iza Ethereuma i Bitcoina.

“Vidimo toliko dezinformacija o tome kako je Ethereum deflacionaran”, izjavila je Noelle Acheson, šefica marketinga tvrtke Genesis Global Trading u New Yorku. “Očito jest, ali to nije svrha”, kazala je.


Eter ima koristi od postupka koji se naziva izgaranje – kada se kovanice vade iz optjecaja – a koji je uveden nakon ažuriranja mrežnog softvera poznatog kao kruta vilica u Londonu u kolovozu. Dio nadogradnje osmišljen je kako bi Ethereumu pružio kapacitet za obradu više transakcija, s ciljem smanjenja visokih korisničkih naknada.

Nakon nadogradnje, svaka transakcija na Ethereum mreži sagorijeva malu količinu etera. To znači da val intenzivne transakcijske aktivnosti, koja može dovesti i do porasta cijena u tzv. altcoinima koji se kreću na Ethereum blockchain, često dovodi do perioda kada je više novca uništeno nego što je minirano.

Acheson je pojasnio kako su tvrtke Ethereum developers dizajnirale nadogradnju kako bi naknade za Ethereum postale pristupačnije, a ne kako bi se pretvorile u deflacionirale novčiće.

Visoke razine aktivnosti na obrambenim protokolima koje se temelje na Ethereumu, poput Uniswapa, dovele su do povećanja aktivnosti transakcija, ali ta će se aktivnost vjerojatno ohladiti ako cijene porastu previsoke.

Blockchain je samoispravan, kaže Acheson, pa će se vjerojatno sada dogoditi da će se u slučaju da mreža Ethereum privlači više pozornosti zbog tzv. deflatornih čimbenika, povećati transakcijska aktivnost, što će dovesti do većih transakcijskih naknada, čime će se zaustaviti rast transakcija Ethereuma i rebalansirati izdavanje.

“Sada vidimo kako Ethereum ide od tehnološke predstave do možda i drame vrijednosti trgovine”, kazala je. “Također, ovo je paralelno s onim što vidimo u Bitcoinu. Imamo nadogradnju na taproot sljedećeg tjedna, koja vidi Bitcoin kako ide od trgovine drama vrijednosti do možda i tehnološke igre”.