Ruski nekvalificirani ulagači smatraju testiranje inozemnih dionica najtežim

Podjeli

Ruski nekvalificirani investitori pronašli su probleme kod inozemnih dionica centralne Ruske središnje banke, danas su objavili ključne rezultate testiranja nekvalificiranih investitora.

Tijekom prvog mjeseca nakon što je novi mehanizam stupio na snagu, ulagači su najčešće podnosili zahtjeve za testiranje kupovine stranih dionica. Pokazalo se da su testovi rizika povezani s tim instrumentima trgovanja najteži za ulagače jer je samo 28% podnositelja zahtjeva uspješno prošlo test.

Testiranje nekvalificiranih ulagača prije bilo kakvog posla sa složenim financijskim instrumentima postalo je obvezno 1. listopada 2021. Tijekom mjeseca koji je uslijedio nakon početka provedbe novog mehanizma testiranja, brokeri su prijavili preko 2,5 milijuna testova.

Ako investitor ne uspije provesti test, investitor se može ponovno prijaviti. Investitoru je još uvijek dozvoljeno nastaviti traženi posao, ali tada vrijednost sporazuma mora biti manja.

U pogledu popularnosti, testovi o ugovorima o ETF-u i maržama te rizici povezani s izvedenim instrumentima bili su među onima koje su trgovci najviše tražili. Najmanje popularni testovi bili su testovi repo poslova.

Mikhail Mamuta, šef Odjela za zaštitu i financijsku integraciju potrošača u Ruskoj banci, ukazao je kako neki brokeri prijavljuju mali postotak pozitivnih rezultata nakon testova, dok drugi prijavljuju stopu uspjeha od 80 posto. Takav visok postotak, upozorava Mamuta, može biti pokazatelj neusklađenosti testiranja.

Ako središnje banke utvrde kršenje ispitnih postupaka, mogu zahtijevati otkup predmetnih financijskih instrumenata.