Analiza – Procjene tvrtki i klimatske strategije su međusobno razdvojene

Podjeli

London, Reuters – Poduzeća u najzagađenijim sektorima koja su ulagala u klimatske aktivnosti često se vrednuju lošije od onih koja su sporija u tome te naglašavaju poteškoće u pridobivanju dioničara za potporu održivosti.

Ulagači su u strategije za zaštitu okoliša, društveno i korporativno upravljanje (ESG) izdvojili više od 30 trilijuna dolara (https://www.reuters.com/business/sustainable-business/sustainable-investments-account-more-than-third-global-assets-2021-07-18), pokazali su podatci Svjetskog saveza za održiva ulaganja.

Međutim, potražnja za održivim ulaganjem tek treba ukloniti pritisak stavljanja profita na prvo mjesto, a proklimatske analitičare zabrinjava ishod UN-ovih razgovora o klimi (https://www.reuters.com/article/climate-UN-idCNL1N2S405F) koji su premalo učinili u rješavanju ovog pitanja.

Analize tvrtki na globalnoj razini koje je u studenom provelo poslovno konzultantsko društvo Kearney, kao i podaci tvrtke Credit Suisse (ŠEST: CSGN) Group AG objavljeni u travnju, utvrdili su da su tvrtke koje su smanjile svoje emisije u sektorima u kojima je to bilo skupo, a vladina regulacija bila ograničena, u prosjeku manje vrijedne od onih koje su više emitirale.

Utvrđeno je da ulagači nagrađuju najemitiranije tvrtke, kao što su energetika, rudarstvo i teška industrija, za poduzimanje akcije na području klimatskih promjena samo kada su troškovi toga relativno mali, a vladina potpora i propisi relativno jaki.

„Ulagači žele klimatsko vodstvo, žele opipljive tranzicijske planove, ali su istodobno spremni nagraditi samo kompanije koje to mogu učiniti bez žrtvovanja povrata”, izjavila je Betty Jiang, šefica istraživanja američkog ESG-a u Credit Suisseu.

S obzirom na to da promjene stavova o klimatskim promjenama postaju ekstremnije, neki vide priliku da s manjim ulaganjima ulažu u poduzeća prije nego što tržište vrednuje njihovu klimatsku akciju visokom ocjenom.

Drugi brinu da korporativni odbori zbog rizika gubitka vrijednosti nevoljko djeluju kako bi izbjegli katastrofalne klimatske promjene, posebice nakon što vlade u razgovorima UN-a u Glasgowu ovog mjeseca nisu uspjele uputiti snažnu poruku kako globalno zatopljenje može biti ograničeno na 1,5 stupnjeva Celzija (2,7 Fahrenheit).

„Trenutačno ne postoji jasan vidik između ulaganja u klimu i njezinih utjecaja. Zeleni (investicijski) portfelji još uvijek nisu ravni zelenom planetu”, izjavio je Anthony Cowell, šef odjela za upravljanje imovinom KPMG Islands Group.

EUROPSKI ULAGAČI VREDNUJU ODRŽIVOST

Konzultantsko društvo Kearney vrednovalo je 481 svjetskih društava kroz funkciju njihovih novčanih tokova.

Zatim je ocijenilo klimatske mjere koristeći se referentnom vrijednošću Inicijative za tranzicijske putove (TPI), inicijativom ulagača pokrenutom 2017. za procjenu odgovora društava na klimatske promjene.

Gdje TPI ocjene nisu bile dostupne, konzultantsko društvo Kearney je promatralo emisije stakleničkih plinova poduzeća kao postotak njihovih prihoda kako bi dodijelio vodstvo ESG-a ili zaostajanje.

Čelične, kemijske, cementne i elektroenergetske tvrtke u Europi s najvišim planovima za smanjenje emisije ugljika imaju prosječnu premiju za procjenu vrijednosti od 62 % u odnosu na one koji su nositelji klimatskog djelovanja, zaključuje se u Kearneyjevoj analizi.

U ostatku svijeta ta premija iznosi 25 %, što pokazuje da europski ulagači više cijene održivost od drugih u svijetu.

Tvrtke s višim klimatskim ocjenama u sektorima aluminija, zračnih prijevoznika, automobila, diverzificiranog rudarstva, infrastrukture, pomorskog prometa i nafte i plina pokazuju suprotan trend.

U Europi raspolažu s prosječno 27 % popusta na ekološko zaostajanje, navodi se u analizi. U ostatku svijeta taj popust je još veći – 41 %.

Iako mnogi čimbenici mogu ugroziti vrednovanje tvrtke, Alexis Deladerriere, šef temeljnog kapitala međunarodnih razvijenih tržišta u tvrtci Goldman Sachs Group Inc (NYSE: GS), izjavio je kako se u sektorima teških emisija rezultati ESG-a nisu odrazili na premiju vrednovanja tvrtke.

„U osnovi ne postoji korelacija – nema premije za procjenu vrijednosti – za postizanje visokog ES rezultata općenito ili posebice visokog ‘E’ rezultata”, rekao je Deladerriere.

„Ako se loše ponašate, ako zagađujete i ne radite ništa povodom toga, jeste li kažnjeni zbog toga? Nažalost, ne baš u kratkom roku.”

ENERGIJA, RUDARSTVO

U energetskom i rudarskom sektoru dominiraju rizici koji mogu utjecati na vrednovanje, no ipak je dokazano da se upravo sektori s vodećom ulogom u dekarbonizaciji ne nagrađuju za umanjeno korištenje fosilnih goriva.

BP (NYSE: BP) Plc, primjerice, smatra se klimatskim čelnikom s najvišom razinom TPI „4 STAR”. Ipak, njegova je vrijednost niža, mjerena omjerom vrijednosti poduzeća i novčanog toka, od mnogih ESG s nižim TPI rezultatima, kao što je američko poduzeće Valero Energy Corp (NYSE: VLO).

U rudarskom sektoru Rio Tinto (NYSE: RIO) Plc smatra se klimatskim čelnikom, s TPI ocjenom 4, ali je njegova premija za procjenu manja od trećine vrijednosti Freeport-McMoRana (NYSE: FCX), što je klimatski zastoj po TPI mjeri, pokazali su Kearneyevi podaci.

BP, Valero i Rio Tinto na to nemaju komentar. Glasnogovornica Freeport-McMoRana izjavila je kako je tvrtka postigla „značajan napredak” na području klime u posljednje dvije godine te je „integracija klimatskih inicijativa uvrštena u naše dugoročne poslovne planove”.

Budući da klimatske promjene postaju još veći fokus za tržišta i regulatore, neki korporativni direktori kažu kako će odbori početi poduzimati snažnije korake na području klimatskih promjena kada im sve više ulagača počne davati zasluge za to.

„Svaka kompanija želi brzo i lako shvatiti kako učiniti (održivost) jer je to kraći povrat ulaganja”, izjavio je Orlando Ashford (NYSE: AINC), ravnatelj odbora tvrtki, uključujući proizvođača droge Perrigo i proizvođača solarne energije Range Technologies.

„Ako ga konstruirate kao što vodite svoj posao, bit će potrebno dulje, ali to nije problem”, kazala je Ashford.

Analiza – Procjene tvrtki i klimatske strategije su međusobno razdvojene